Weather delays

English: After all this beautiful weather autumn is finally arriving. More wind too, a bit too much for the start of my trip. Considering I am sailing alone most of the time, the rule is not to go out when force 6 or higher is expected. For non-sailors, you need to understand that when 6 is predicted, the reality outside is often at least 7, with gusts to force 9 (storm). Not comfortable and a strain on the materials, so better to avoid it and lay low, waiting for better and more stable weather. And i have plenty of time still, no hurry, the rest of my active life i can be travelling. 🙂
So I’ll wait till reasonable weather as soon as possible after september 27th.

Dutch: Na een heerlijke nazomer komt de herfst er toch eindelijk wel aan, en precies op het weekend dat ik wil vertrekken ook met veel wind, tot stormkracht. Mijn regel is om niet uit te varen bij een verwachting van windkracht 6 of meer. Reden daarvoor is dat je dan buiten op zee zeker kracht 7 tot 9 kan verwachten. Dat levert onnodige slijtage aan de boot op en onnodige risico’s, dus beter wachten. Ik heb immers geen haast, de rest van mijn actieve leven nog om te reizen. 🙂
Dus ik wacht op de eerstmogelijke kans na 27 september, zodra het redelijk zeilweer is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.